Trio-Zabava
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

*RS DOBILA NOVU HIMNU I GRB***

2 posters

Go down

*RS DOBILA NOVU HIMNU I GRB*** Empty *RS DOBILA NOVU HIMNU I GRB***

Порука by Carica Thu Jul 17, 2008 11:56 am

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć dopune Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS prema kojima će nova himna Srpske biti kompozicija „Moja Republika” autora Mladena Matovića, a Srpska je dobila i novi grb. Usvajanje Zakona o dopuni Ustavnog zakona podržalo je 49 narodnih poslanika, protiv je bilo osam, dok je 16 poslanika bilo uzdržano. Predsednik parlamenta RS i Komisije za simbole Igor Radojičić rekao je u završnoj reči da je za identitet RS važno i dobro da ima prepoznatljive simbole. Radojičić je u obraćanju poslanicima rekao da himna „Moja Republika” tekstom slavi RS, kao što svaka „himnična” pesma treba da slavi onog kome je posvećena. Novi grb RS ima u crvenom štitu srebrnog dvoglavog orla u poletu sa po jednim zlatnim krinom sa obe strane orlovog repa. Na grudima orla je crveni štit, a na njemu srebrni krst između četiri srebrna ocila, bridovima okrenuta ka stablu krsta. Držači grba su dva propeta crvena lava, od kojih je desni krunisan zatvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa pet vidljivih poluarkusa, a levi otvorenom zlatnom kraljevskom krunom sa tri ljiljana u vencu.

„Na spoljnom ramenu svaki od držača ima kružni zlatom oivičeni štit i to na desnom držaču u plavom polju zlatna otvorena kraljevska kruna sa tri krina u vencu, a na levom u crvenom polju tri srebrne trake. Postament je zlatni ornamentalni troplet”, obrazložio je Radojičić.

Potpredsednik Vlade RS Jasna Brkić rekla je da Vlada smatra da je donošenje Ustavnog zakona o dopuni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS neophodno, između ostalog, jer se grbom kao jednim od simbola i ustavom zagarantovanih prava predstavlja RS i izražava pripadnost RS.

Poslanici su juče, po hitnom postupku, usvojili Zakon o dopunama Zakona o Radio-televiziji RS kojim je utvrđeno da parlament imenuje članove Upravog odbora ove medijske kuće sa liste kandidata koju dostavlja Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

Dopune, između ostalog, predviđaju da je RAK dužan da pokrene postupak utvrđivanja liste kandidata u roku od osam dana nakon dostavljanja obaveštenja Narodne skupštine da ta agencija nije imenovala člana UO.

U obrazloženju za donošenje Zakona navodi se da predložene izmene neće prouzrokovati negativne posledice, jer se dopunama definiše ponovni postupak utvrđivanja liste novih kandidata i precizira potpuna dorečenost ovog postupka.

Na ovaj način će se, stoji u obrazloženju, postupak imenovanja moći uvek završiti i brže i kvalitetnije.
*RS DOBILA NOVU HIMNU I GRB*** 2008_011
Carica
Carica
Admin

Број порука : 118
Join date : 19.06.2008
Age : 34
Локација : Zemlja nasih snova

https://trio-zabava.forumsc.net

Назад на врх Go down

*RS DOBILA NOVU HIMNU I GRB*** Empty Re: *RS DOBILA NOVU HIMNU I GRB***

Порука by ***13*** Wed Jul 23, 2008 12:47 pm

veoma lep grb...
meni se svidja!!!
***13***
***13***
Admin

Број порука : 94
Join date : 27.06.2008
Age : 39
Локација : 13.sprat

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму